Унищожаване на Оси

с какво си имаме работа

Осите са социални насекоми, живеещи в колонии до по 10 000 екземпляра. Те изграждат своите гнезда в неизползвани дупки за животни или в кухини на дървета или сгради. При осите само цариците оцеляват зимата като спят зимен сън за да излязат през пролетта и започнат ново гнездо. Първоначално царицата снася яйца, от които се излюпват в стерилни женски ‚работнички‘. Те поемат изграждането на гнездото и събирането на храна, докато царицата продължава да снася нови яйца.

През пролетта и началото на лятото осите ловуват предимно насекоми, за да хранят растящите ларви. Към края на лятото от някои яйца се развиват търтеи, и от друго плодородни женски – майки които ще правят своите гнезда през следващата година. Те напускат колонията и се чивтосват, като мъжките умират малко след това. С настъпването на зимата осите от старото гнездо, включително старата царица умират. През следващата година цикълът се повтаря.

Лоши ли са осите

Има десетки видове оси и много от тях са миролюбиви вегетарианци. Тези за които често са сещаме са всеядни и се хранят основно с ларви и други насекоми, допринасяйки за нашия комфорт цяло лято. Те също събират нектар и опрашват цветята наред с пчелите. Затова осите имат важна функция в природата са полезни дори и за хората.

Защо осите са проблемни съседи

Когато осите живеят край хората, това често води до конфликти. В края на лятото, когато колониите спират да създават нови работници; съществуващите насекоми страдат от глад и търсят сладки храни за да компенсират. Това е причината да влизат в контакт с хората и ако те реагират агресивно – да жилят. А когато оса ужили или бъде убита, ‘миризмата’ на отровата й кара другите оси да станат по-агресивни.

Друг чест сценарии на ужилване са случаите, когато осите защитават гнездата си от приближаващи се хора. Ужилванията обикновено са по-скоро болезнени, отколкото опасни, но в някои случаи хората могат да получат животозастрашаващ анафилактичен шок.

Пръскане на оси – унищожаване на гнездата

Ако осите са харесали дадена позиция за гнездене много скоро броят и размера на гнездата ще се увеличи и борбата с тях ще стане още по-трудна. Силно препоръчително е да не се опитват самостоятелни акции срещу тях, защото неколкократни ужилвания могат да доведа до анафилактичен шок и смърт. Ако имате гнездо на оси в непосредствена близост или вътре в сградата, повикайте специалист или в случай, че това е невъзможно потърсете препарат, които ще ви позволи да третирате от достатъчна дистанция. Вижте повече информация за борбата с осите в дома, входа и бизнеса.

НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ. ЗАПАЗИ ЧАС ПО ТЕЛЕФОНА.

Безопасност за всички у дома

Запази среща
to top

Pin It on Pinterest

Cart
  • No products in the cart.