• Вредители
  • Третиране

Унищожаване на хлебарки

Какви са причините във вас да има много хлебарки? Често…

Защо имаме хлебарки?

Какви са причините във вас да има много хлебарки? Често хората ще кажат, че това е въпрос на хигиена. Но дали наистина е така?  

Съвсем вярно е, че ако в помещенията често има оставена храна това е покана за хлебарките да се настанят, но има други важни причини свързани със самото място където живеете.  

АКО ЖИВЕЕТЕ НА ТОПЛО И ВЛАЖНО

Макар, че има стотици видове хлебарки те всички предпочитат да живеят на топло и влажно място. Те произлизат от южните страни и не могат да оцеляват студения климат. Затова ги има само там, където целогодишно условията са подходящи. Или казано по български  – където има централно парно в блокове и големи административни сгради.  

АКО ЖИВЕЕТЕ/РАБОТИТЕ В ГОЛЯМА СГРАДА

Ако обитавате апартамент или работите в офис с много съседи, независимо колко сте чисти, има голяма вероятност да имате хлебарки. Пълзейки из цялата сграда те все някъде намират храна и вода, затова постоянно обикалят всички етажи.  

Ако живеете в къща проблемът е много по-лесно решим. Освен ако къщата е стара, дървена и лошо поддържана. Можете да се обзаведете с посетители само защото гниещото дърво е отлична храна за хлебарките.  

КАК ХЛЕБАРКИТЕ ВЛИЗАТ В ДОМА ВИ 

Поради малки си размер хлебарките се възползват от всяка цепка в стената, дупка в пода, тръби, отдушници, всичко, което влиза и излиза от дома ви. Ако забележите, че хлебарките се появяват от едно и също място, потърсете надолу по стената или пода и сигурно ще намерите цепката, през която минават.  

ХЛЕБАРКИТЕ ЯДАТ (ПОЧТИ) ВСИЧКО

Създадени да оцеляват, те са способни да се хранят с почти всичко органично включително тъкани и стари кашони с които са пълни българските тавани и мазета. Затова, чистотата на тези помещения е от огромно значение в борбата срещу хлебарките.  

ВАЖНО Е ДА Е ЧИСТО 

Храната прави борбата и според хлебарките. Неизчистените повърхности и оставената непокрита храна е основна причина за честите посещения на хлебарки в дома ви. Прибирайте храната, почиствайте кухненските повърхности и прахосмучете подовете редовно.  

КАК ДА ГИ ИЗГОНИМ 

Преди да се заемем с хлебарките в дома е необходимо да направим опит да спрем притока отвън като запушим цепките и дупките, от където минават. Има места в дома, където не можем да направим това, но там можем да сложим лепящи капани за хлебарки, които да ги ловят незабавно щом влязат.  

КАК ДА ГИ ИЗЧИСТИМ 

Най-лесният и ефикасен начин е  да повикате специалисти, които да напръскат помещенията изцяло и професионално. Ако предпочитате да се справите сами има няколко препарата, които ще осигурят желания резултат, но трябва да се пръска старателно и повсеместно. Тук за нашите статии за пръскане против хлебарки в офисав домавъв входа и във бизнес помещения

Имате въпроси? Говорете с нас на 0888 99 29 80 или 0700 20 025 (на цената на един градски разговор)

БЕЗОПАСНОСТ ПРЕДИ ВСИЧКО

Какъвто и подход да предпочетете, винаги четете указанията за употреба преди да пристъпите към пръскане. Много от препаратите против хлебарки са силно токсични и могат да нанесат сериозни щети на здравето на хора и животни допуснати в помещенията. По време на третиране носете защитно облекло и старателно изплакнете лицето и ръцете след приключване на операциите.