• Вредители

Унищожаване на Кърлежи

С КАКВО СИ ИМАМЕ РАБОТА В природата кърлежите изпълняват функцията…

Защо кърлежите са опасни

С КАКВО СИ ИМАМЕ РАБОТА

В природата кърлежите изпълняват функцията на тих убиец, разпространявайки болести сред животните, върху които паразитират. В този смисъл те имат ограничаващ популацията ефект.

Все пак има животни, които се хранят с тях, сред които много птици. Но за хората и домашните животни те са вредни и опасни затова трябва да бъдат премахвани от нашата среда на обитаване.

КАКВО СА КЪРЛЕЖИТЕ 

Кърлежите са акари с размер от 3 до 5 мм. Намират се навсякъде по света, но особено комфортно се чувстват във влажна и топла атмосфера, позволяваща развитието на ларвите. Затова в България са най-активни по време на дъждовете.

Кърлежите имат осем крака и овално тяло, което се увеличава в размер, когато се хранят. По време на развитието си те минават през четири фази отнемащи една година, през което време те сменят различни домакини.

Поради начина си на хранене кърлежите са преносители на много сериозни заболявания. Те могат да паразитират на практически всички видове животни на планетата включително всички млекопитаещи, птици, змии, игуани и гущери, дори амфибии.

КЪРЛЕЖИТЕ СА МНОГО КОРАВИ 

Кърлежите са изключително трудни за убиване животни. Те могат да оцелеят половин час в почти пълен вакуум. Те могат да забавят метаболизма си за да оцелеят дълги периоди без храна. По време на засуха те могат да оцелеят до осемнадесет седмици.

Кърлежите ‚надушват‘ жертвите си

Кърлежите намират жертвите си по тяхната миризма, по дъха им, усещайки топлината на тялото и вибрациите от движението. Тъй като не могат да летят или скачат кърлежите се катерят по растителността, от където се качват върху животното. По-възрастните кърлежи се катерят по-нависоко защото търсят по-големи животни за домакини.

ЗАЩО КЪРЛЕЖИТЕ СА ТОЛКОВА ОПАСНИ 

Кърлежите участват в предаването на редица инфекции, причинени от патогени като бактерии, вируси и протозоди. Понякога кърлежът съдържа повече от един вид патоген, което прави диагностицирането на инфекцията по-трудно. Видовете от бактериалния род Rickettsia са отговорни за тиф, рикетсиола, бутонеуска треска, африканска треска от ухапване от кърлежи и др. Други болести, пренасяни от кърлежи, включват лаймска болест и Q треска, хеморагична треска, туларемия, бабезиоза, ерлихиоза, вирус на Бурбон и менингоенцефалит от кравите, както и анаплазмоза на кравите, както и вероятно вирусът Heartland.

ПРЪСКАНЕ СРЕЩУ КЪРЛЕЖИ

Превантивните пръскания, които убиват кърлежите в първите фази на живота им е препоръчителната форма на борба с този вид. Желателно е пръскането да се извършва от специалисти с професионална техника, но в случай, че това е невъзможно трябва да се извърши с подходящи препарати, които ще осигурят желания резултат. Тук за нашите статии за пръскане против кърлежи за дома, входа и бизнеса.

БЕЗОПАСНОСТ ПРЕДИ ВСИЧКО 

Какъвто и подход да предпочетете, винаги четете указанията за употреба преди да пристъпите към пръскане. Много от препаратите против хлебарки са силно токсични и могат да нанесат сериозни щети на здравето на хора и животни допуснати в помещенията. По време на третиране носете защитно облекло и старателно изплакнете лицето и ръцете след приключване на операциите.